Το κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Fray Bartolomé de Las Casas, A.C. (Frayba), έλαβε την εξής ενημέρωση, ότι δύο από τα μέλη του απήχθησαν ενώ βρίσκονταν καθ’ οδόν προς την πόλη του Palenque, Chiapas και μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το πού βρίσκονται.

Στις 12 Απριλίου, στις 7.00 περίπου, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Lázaro Sánchez Gutiérrez και Victórico Gálvez Pérez αναχώρησαν από τα γραφεία της Frayba με ένα λευκό φορτηγάκι τύπου Hillux  με προορισμό το δήμο του Palenque, Chiapas, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συνάντηση εργασίας με μέλη της οργάνωσης Αυτόνομοι Λαοί για την Υπεράσπιση των Ηθών και των Εθίμων καθώς και με συγγενείς κρατουμένων.

Γύρω στις 21.00 της ίδιας μέρας, η Frayba πληροφορήθηκε ότι ο υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Lázaro Sánchez Gutiérrez είχε τηλεφωνήσει στην οικογένειά του από άγνωστο αριθμό, λέγοντας ότι είναι καλά και ότι βρίσκεται στην τοποθεσία San Felipe, κοντά στην Kuxulja, του δήμου Ocosingo. Επίσης κάποιος από τους συγγενείς να μεταβεί ως αύριο 13 Απριλίου, στις 8.00 η ώρα, στην περιοχή με ιδιωτική χρήσης αυτοκίνητο προκειμένου να παραδώσου κάποιο χρηματικό ποσό.

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι από την πρώτη στιγμή το γεγονός είναι εις γνώσιν των πολιτειακών και ομοσπονδιακών αρχών οι οποίες μέχρι στιγμής δεν έχουν κάνει καμία ξεκάθαρη ενημέρωση σχετικά.

Απέναντι σε αυτά καταδικαστέα γεγονότα, η Frayba εκφράζει την ανησυχία της  και καταδικάζει έντονα τις συγκεκριμένες πράξεις εκφοβισμού, επίθεσης και απαγωγής των Lázaro Sánchez Gutiérrez και Victórico Gálvez Pérez. Πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι αυτές οι πράξεις λαμβάνουν χώρα σε συνθήκες ποινικοποίησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μεξικό και στοχοποίησης του Κέντρου Ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fray Bartolomé de Las Casas. Καλούμε επειγόντως το μεξικανικό κράτος να διενεργήσει εις βάθος και αμερόληπτη έρευνα για την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας των Lázaro Sánchez και Victórico Gálvez, και να εγγυηθεί τη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των συντρόφων μας.

Καλούμε την  εγχώρια και διεθνή αλληλεγγύη να συνυπογράψει αυτό το κείμενο επείγουσας κινητοποίησης που βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.frayba.org.mx καθώς και να στείλουν επιστολή στις μεξικανικές αρχές ώστε να δεσμευτούν να εφαρμόσουν μέτρα ασφαλούς άσκησης του δικαιώματος υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.